Cum se recuperează datele de pe un monolit (card microSD)

În zilele noastre, multe dispozitive flash NAND moderne folosesc un nou tip de arhitectură, în care interfața, controlerul și cipurile de memorie sunt integrate într-un strat comun ceramic. Noi o numim structură monolitică .
Până recent, toate cardurile de memorie, cum ar fi SD , Sony MemoryStick , MMC și altele, conțineau o structură foarte simplă “clasică” cu părți separate – un controler, un PCB și un cip de memorie NAND în pachetul TSOP-48 sau LGA-52. În astfel de cazuri, întregul proces de recuperare a fost foarte simplu – am redeschis doar cipul de memorie, l-am citit în PC-3000 Flash și am făcut același preparat ca și în cazul unităților USB comune.
Dar ce ar trebui să facem dacă cardul nostru de memorie sau dispozitivul UFD se bazează pe arhitectura monolitică ? Cum putem obține accesul la un cip de memorie NAND și citim datele din acesta?
Practic, în acest caz ar trebui să încercăm să găsim un pinout tehnologic special pe partea inferioară a dispozitivului nostru monolit prin ștergerea stratului ceramic de acoperire.
Înainte de a începe să vă ocupați de recuperarea monolitică, trebuie să vă avertizăm că procesul complet de lipire a dispozitivelor monolitice este complicat și necesită abilități bune de lipit și echipament special. Dacă nu ați încercat niciodată să lipiți dispozitive monolitice înainte, este mai bine să vă încercați abilitățile pe unele dispozitive donatoare unde datele nu sunt importante. De exemplu, puteți cumpăra câteva dintre ele doar pentru a vă testa abilitățile de pregătire și lipire.

Mai întâi de toate, luăm dispozitivul nostru monolit. În cazul nostru, este mică cartela microSD . Trebuie să fixăm această carte pe masă cu o bandă adezivă pe două fețe.

După aceea, începem să ștergem stratul de ceramică din partea de jos. Această operație necesită ceva timp, deci ar trebui să fiți foarte răbdători și atenți.  Dacă deteriorați stratul pinout, recuperarea datelor va fi imposibilă!
Vom incepe  cu șmirghel grosier (cea mai mare dimensiune de nisip) – 1000 sau 1200.

Când prima parte cea mai mare a stratului de acoperire este îndepărtată, este necesar să schimbați șmirghelul la mărimea nisipului mai mică – 2000 .

În cele din urmă , când stratul de cupru al contactelor devine vizibil, ar trebui să folosim cea mai mică dimensiune a nisipului – 2500 .

Dacă efectuați corect toate manipulările, în final veți obține ceva de genul ca imaginea alaturata :

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button+40 724 309 283 Scroll to Top